| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Knez ALGOL

|
Posted: Sun Apr 25, 2004 12:29 pm
Post subject: Karma Yoga |
|
|
Karma Yoga
Babaji, indijski učitelj, kaže da za ovo doba u kojem živimo, a koje je počelo prije nekih par tisuća godina, najprimjerenija Yoga, odnosno metoda shvaćanja i doživljavanja stvarnosti oko sebe, upravo Karma Yoga.
Što je Karma Yoga? Pojednostavljeno rečeno: yoga kroz rad, ostvarenje kroz svakodnevnu aktivnost. Spisi savjetuju djelovanje radi djelovanja a ne radi rezultata djelovanja. Drugim riječima, "izaberi posao koji voliš, i više nikada nećeš morati raditi".
Budući da sam i sam osobno u takvim životnim previranjima, a mislim da je na našim prostorima većina u sličnim pitanjima, bit ću slobodan napisati par riječi o svojem križnom putu, putu do Karme Yoge.
Famozno pitanje kojeg sam imao prilike čuti u duhovnim krugovima(što god to bilo) je:
"A čime se ti baviš?"
"Da, zbilja, čime se ja to bavim?"-odgovarao bih sam u sebi
Što znači baviti se? Bavim se onim što radim, čime si kruh zarađujem. Da, a što mi onda dođe ono kao duhovnost. I što je meni u stvari ta duhovnost?
Što znači biti duhovan? Po nauku Karma Yoge, živjeti Dharmu, odnosno kroz rad nalaziti smisao postojanja. To je istinska duhovnost, i na taj način je svatko tko je našao sebe u poslu kojeg radi, u kojem uživa i kojeg radi zbog toga što to voli a ne zbog love, upravo duhovan čovjek, više od mene koji samo hinim kvazi duhovnost, licemjerno pišem poput osrednjeg novinara o atomskoj fizici. A na poslu gunđam, buntovnik bez razloga….
Tako da u biti svo ovo natezanje oko mudrovanja, filozofije, religije, čakri, energija dođe kao neko isfuravanje, kao Bad Blue Boysima Dinamo ili Torcidi Hajduk. I onda kada se nađemo na ulici, udri šakama jer moj tata je jači od tvog. Kao spomenutim navijačima, tako je i meni "duhovnost" na ovakav način samo ventil, samo lijek za frustracije koje su posljedica neispunjenja u Karma Yogi.
Babaji spominje da se kroz Karma Yogu ogledaju sve Yoge(Jnana, Bhakti i Raja) jer djelovanje u svijetu je svojevrsni pokazatelj rezultata rada u sebi i ljubavi prema Jedinome. Karma Yoga je kao natjecanje, kao spuštanje apsolutnog u relativno, a ove druge yoge dođu kao trening, kao teretana i priprema za megdan. Jer na muci se poznaju junaci.
Doduše, nekome se Karma Yoga ostvaruje kroz Jnanu-filozofiju, nekome kroz Bhakti-odanost Bogu i slavljenje Imena. U stvari, imam dojam da je to sve jedno te isto, samo što čovjek To mora ispoljiti prema van. E, sad na koji način to je stvar osobnog izbora.
Bit Karme Yoge je dakle življenje nutrine u vanjskom svijetu: biti spona i donositelj istine Kako gore, tako dolje.
Eto, meni je "klasična" duhovnost u stvari furka, kompenzacija za neispunjenost i slabost u življenju onoga što Babaji poručuje. Bolno je to bilo buđenje, ali jebi ga, bez muke nema nauke.
I sad tu dolazi priča o Kundalini na svoje mjesto: sjećam se da sam kao klinac, nakon uspješnog dana(što god dijete smatralo uspjehom) u večer kad bih legao, molio svog Anđela i zahvaljivao mu na proteklom danu, i tada su me šibale takve struje, uvidi i dubine u koje me nosila rijeka su samo danas želja i nada.
Danas kada legnem, i da vidim Anđela mislim da ga ne bih poznao. A kako kad ni sebe tokom dana ne poznam?
Ono što sam naučio stane u poantu: Uvid stvarnosti se produbljuje jedino i samo ako prethodni uvid doneseš na vidjelo drugim ljudima, ako ostvariš 'uspjeh' u iznošenju viđenog.
Malo poduži tekst koliko vidim, no morao sam, pobiglo je …. J
Zanima me kakva se vaša gledanja na temu, i nadasve vaša iskustva….
Voli vas,
Siniša |
|
| Back to top |
|
 |
MaxADSL PELAGUS

|
Posted: Sun Apr 25, 2004 1:06 pm
Post subject: |
|
|
OM NAMAH SIVAJA
Gledam na to tako da dam najbolje od sebe što mogu u životu.Kolko god mogu.Niti manje niti više.Ako perem, čistim,pjevam,kuham,družim se, dajem svoje najbolje van.Čak i kad trebam da se posvađam, da s društvom popijem ili da okupam nekog bolesnog i usranog.Unesem se u djelovanje, postajem trenutak i budem prisutna u onome što radim, ne zverlam mislima na nešto drugo.
I vodi me ovakva misao: što god radite, kao da Gospodinu radite.Pa ma što to bilo.Otkad tako radim, imam mirniji život.Kad se nešto stresno ili ružno događa, a ja u tome se nađem, tada kažem, hvala ti Bože, ovo je dar iz tvoje ruke.Ili, ako me netko ne voli, ja se s poštovanjem odnosim.Tako sam se izgradila kroz velike nevolje, i ne vezujem se ni za što, ne očekujem ništa, ali se ne dam zarobiti nikako i nipošto.
Tako da svojim najboljim iz sebe dajem svoj doprinos vibracijama u svemiru, pa kud treba da idu, nek idu, samo nek je mira i sklada.
A često uhvati me nešto nesavršeno: osjećaj usamljenosti.Čekam kroz izgradnju ličnosti da se i tog čuda riješim.Znam da to nije ok.Al to je tu.Šta mogu.
I puno mantram OM NAMAH SIVAJA i OM ISUS KRIST.Tada se rastaču ustajale energetske čestice, dokle se ne pročisti mentalni svijet i nestane zbrka u mislima stvorena od želja i vezanosti.
Kad to prođem naskroz, uz pomoć dobrih sila, tada znam da mi neće trebati nikakva mantra.Kad budem svoja.
Karma yoga-dati od sebe što možeš na najbolji svoj mogući način, ma što to bilo, a da je za Dobrobit.
I nenasiljem se boriti protiv nasilja. |
|
| Back to top |
|
 |
tetkica ANTARES

|
Posted: Sun Apr 25, 2004 3:50 pm
|
|
Pisala sam već ranije,pa da vas ne zamaram o svom zanimanju i poslu koji me je hranio.Mora da je jako teško raditi posao koji se ne voli.Provodiš tamo po života.
Eto,mene je dovela,reklo bi se slučajnost,a danas zahvaljujem onoj svojoj trojici kolega iz osnovne škole...što mi prebaciše dokumenta i tako se upisa u školu o kojoj nisam imala nikakvog pojma...kakva elektrika,što bi rek'o moj tatica...
I danas,kad je sve to iza mene, mislim da nema ništa drugo što bih poželjela da radim.
Smatram veoma bitnim i okruženje u kome se radi.A ja sam valjda imala sreću, pa to obadvoje sastavila i vjerujem da samo tako se može imati kompletno zadovoljstvo.Što bi rekao jedan moj kolega..."samo čekam da svane, pa da se okupimo na kafi."..
Eto Knez,ja sam kroz rad upravo imala ono o čemu ti pričaš.Ali vidiš,neki oko mene se čude i pitaju "šta tu ima da se voli"i misle da je to bila kompenzacija za onu moju drugu sferu života u kojoj navodno nisam uspjela...što bi se reklo u partnerstvu.Oni misle da nisam,a ja upravo mislim da jesam...
Da li je ili nije,nije ni važno.Ja se neosjećam uskraćenom.
tetka  _________________ zaljubljena u zvezde i zvijezde |
|
| Back to top |
|
 |
Shiyacic Aleksandar PELAGUS

|
Posted: Wed May 03, 2006 2:05 pm
|
|
Rec Karma sastoji se od reci Kar i od reci Ma.
Kar na Sanskritskom znaci Praviti ili Stvarati a Ma ima veze sa MAjkom ili Matericom(Zenski aspekat Boga-materije).
U neku ruku Karma znaci Stvaranje(kreativnost) Materijalnog aspekta zivota.
Karma je Bozja Volja u akciji kao i aspekat prezervacije stvorenog sveta.
Uociti taj proces kao i sluziti(mudro drugima) je postati Karma Yogin.
Kroz taj proces se covek stapa sa Bogom jer se barijera izmedu instrumenta(coveka) i Majstora(Boga) srusi sama od sebe. |
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: Fri Jun 02, 2006 10:55 am
|
|
Nadgradnja ovog sveta jeste cilj Bozje zamisli.
Ovaj svet je perfektan od samog pocetka njene zamisli.
Vreme sluzi u intervalu pocetka i kraja koji su jedno u sustini.Ono je ljudsko merilo.
Relativne neperfekcije prirode su zaista vremenske.
Tu gde je i vreme tu je i promenjivost kao i rusenje,gradnja i odrzanje (relativno) konstrukcije.Sve je to samo teatralna priredba.
Ljudi sluze toj Bozjoj predstavi.
Covekov zivot je vazan Bogu jer se sluzi s Ljudskom civilizacijom za njegove (perfektne) ideale.
Na neki nacin ljudi su Bozji mravi.
Shvatiti vrednost jednog ljudskog zivota kao i relativnu nevaznost je put ka jedinom Kralju-Bogu!
Sluziti svoje bliznje je jedina usluga nasem kralju,Bogu. |
|
| Back to top |
|
 |
jankica SKAT

|
Posted: Mon Jun 05, 2006 1:21 pm
|
|
....za shvatiti ovu jogu najbolje je pročitati knjigu AUTOBIOGRAFIJA JEDNOG YOGINA- PARAMHANSA YOGANANDA. Yogananda je učenik Sri Yukteswara, kristolikog učitelja koji je bio učenik glasovitog yogina-kucedomacina, Lahirija Mahasaye a on je bio učenik mahavatara Babajija, drenovg učitelja.Knjiga je odlična. _________________ JAI GURU DEV |
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: Tue Jun 06, 2006 9:05 am
|
|
Dodao bih to da su sve price u toj knjizi istinite i verodostojne.  |
|
| Back to top |
|
 |
jankica SKAT

|
Posted: Tue Jun 06, 2006 11:48 am
|
|
istina  _________________ JAI GURU DEV |
|
| Back to top |
|
 |
Knez ALGOL

|
Posted: Mon Jun 12, 2006 12:53 pm
|
|
| Shiyacic Aleksandar wrote: | Dodao bih to da su sve price u toj knjizi istinite i verodostojne.  |
Kako znaš?  _________________ Homepage: http://www.inet.hr/prince |
|
| Back to top |
|
 |
Argus CAPELLA

|
Posted: Mon Jun 12, 2006 1:06 pm
|
|
Pssst... pitaj ga koliko je star  |
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: Mon Jun 12, 2006 4:22 pm
|
|
Sva su pitanja ispravna.
Takodje sam uptao svog "viseg" i nisam se bojao naivnosti.
Stalno kukam i placem i postavljam glupa pitanja,bar mi se tako cini.
Nedavno sam bio "primoran" ako se tako mogu izraziti da ponovo procitam jedan pasus iz Yoganandine auto biografije koji prica o susretu Lahiri Mahasje sa besmrtnikom Babajijem gde Babaji stvara u trenutku nevidjeni zamak i uvodi Mahasju u Bozje carstvo za trenutak.
Moje pitanje je glasilo otprilike "kako je ovo moguce?"
"jedno od mnogobrojnog Bozjeg umeca i moci" mi je bilo odgovoreno.
No to je moje licno iskustvo i imam licno poverenja u svoje duhovne kontakte,"prijatelja".Ipak svako treba naravno licno da se uveri kroz svoje iskustvo...  |
|
| Back to top |
|
 |
Knez ALGOL

|
Posted: Tue Jun 13, 2006 9:49 am
|
|
| Shiyacic Aleksandar wrote: | Sva su pitanja ispravna.
|
Tvoj viši ja, tvoj niži ja?!!! Podvojenost ličnosti, shizofrenija???
Šalim se neslano....
No za ozbiljno, ZAŠTO u tom višem ja ne prepoznaš sebe samog?? Pa ne bi bilo potrebe za cijepanjem osobnosti.
A ujedno bi imao uvid i odgovore na razna pitanja, prije nego li su postavljena.... _________________ Homepage: http://www.inet.hr/prince |
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: Tue Jun 13, 2006 12:07 pm
|
|
| Knez wrote: | | Shiyacic Aleksandar wrote: | Sva su pitanja ispravna.
|
Tvoj viši ja, tvoj niži ja?!!! Podvojenost ličnosti, shizofrenija???
Šalim se neslano....
No za ozbiljno, ZAŠTO u tom višem ja ne prepoznaš sebe samog?? Pa ne bi bilo potrebe za cijepanjem osobnosti.
A ujedno bi imao uvid i odgovore na razna pitanja, prije nego li su postavljena.... |
Mislim evo jednog veoma dobrog pitanja!
Nemam pojma.
Kazu stara pisma,mudraci i ostali Magistri,Majstori da je Sopstvo sve.
Mislim da advaita kao takva jeste baza i to mu dode kao neka magicna formula.
Nakon toga dolazi prolazak kroz pustinju gde covek uvida ne samo Jedinstvo svega sto postoji vec i dualnost,triplicitet i cetvorostrukost svega.
Tetrakys je 1+2+3+4=10 koja obelezava perfekciju 1 i 0
U ovome zaista lezi izvor citave kreacije kao i njena mudrost.
No da se vratim na pitanje Moj "Visi" je naravno Sopstvo medutim on deluje i van Mene kao obicna smrtna licnost takode.
Informacije mogu licno dobiti ne samo kroz razmisljanje vec i pismeno ili usmeno.
Nacin na koji Bog osvescava jednu osobu su neograniceni i moram reci da si u pravu kada govoris o "ludosti" sto i jeste osvescavanje tj. taj proces.Mudrost je sveta ludost medjutim i pored neizbeznog bola moram priznati da imam isto toliko i radosti ili zadovoljstva.
Mislim da je kraj procesa nazvan oslobodjenje ljudskog roda i putem besmrtnosti zadobijene ulazise u novi "visi" zivotni dozivljaj,avanturu. |
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: Fri Dec 08, 2006 12:57 pm
|
|
Karma=Krmaca  |
|