Astro-art.NET :: Astrologija - forum :: View topic - Mangala (Kuja) Dosha
Welcome Guest: Register | Log in

FAQ | Search | Memberlist | Usergroups

Kombinacija

Znak: Podznak:

Saznajte svoj podznak!

Opisi znakova - Ovan Opisi znakova - Bik Opisi znakova - Blizanci Opisi znakova - Rak Opisi znakova - Lav Opisi znakova - Devica Opisi znakova - Vaga Opisi znakova - Škorpija Opisi znakova - Strelac Opisi znakova - Jarac Opisi znakova - Vodolija Opisi znakova - Ribe
.: Dopisni tečaj Astrologije :.
Mangala (Kuja) Dosha

Post new topic   Reply to topic    
Astro-art.NET Forum Index -> Jyotish
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Venus
ALGORAB
ALGORAB

PostPosted: Sat Jul 17, 2004 3:23 am
PostPost subject: Mangala (Kuja) Dosha
Reply with quote

Mangala (Kuja) Dosha

Iz samog naziva vidimo da se radi o Marsu, ali o kakvom Marsu?! Mangala Dosha je naziv za lose postavljen Mars koji utice na bracni i porodicni zivot osobe. Mnogi indijski astrolozi su posvetili veliku paznju ovom aspektu jer smatraju da je ovakav polozaj Marsa odgovoran za mnoge nesrece u bracnom zivotu. Obicno, jedan od partnera je izlozen fizickoj ili psihickoj torturi drugog partnera, prisutne su svadje, ogranicenja, prevare... u svakom slucaju sve ono sto vodi jednom neharmonicnom bracnom zivotu odnosno razvodu. U ekstremnom slucaju moguca je i smrt partnera. Ipak, ovo ne treba olako uzimati, potrebno je pogledati da li ima ostalih indikatora za ovakvu konstataciju.

Da bi potvrdili prisustvo Mangala Doshe u necijoj karti potrebno je da se Mars nalazi u 1. 2. (mada za ovu kucu su podeljena misljenja), 4. 7. 8. i 12. kuci posmatrano od Lagne (Asc) i Chandre (Meseca), a neki astrolozi smatraju da treba gledati i od Shukre (Venere). Zasto bas u ovim kucama?! Razlog je jednostavan, imajuci u vidu drishti (poglede) odnosno aspekte Marsa, gde on uvek aspektuje 4. 7. i 8. kucu brojano od kuce u kojoj se nalazi, uvek nekako dodjemo do te 4. ili 7. kuce (napomena: ovo nisu jedine kuce koje Mars aspektuje u slucaju da se nadje u prethodno navedenim kucama, ovo sam navela da bi lakse shvatili) gde Mars ispoljava svoja negativna znacenja. Npr. kad se Mars nadje u 1. kuci on ce aspektovati 4. 7. i 8. kucu sto bi mogli da protumacimo da je osoba isuvise temperamentna, agresivna, tezi dominaciji pa samim tim mozemo je smatrati glavnim uzrokom problema u porodici (4.kuca), braku (7.kuca) i nasledstva (8.kuca). Ili npr. Mars u 12.kuci, 12. kucu vezujemo za razne gubitke, ogranicenja, sve sto je skriveno, zatim seksualna zadovoljstva, pa je moguce da ce osoba biti sklona preljubama, jos ako dodamo drishti (aspekte), vidimo da Mars aspektuje 3. 6. i 7.kucu, sto znaci da Mars sva svoja znacenja iz 12.kuce prenosi na ove kuce. Ove primere sam navela cisto kao smernice, probajte i vi sami i videcete do kojih zakljucaka cete doci.
Kad posmatramo u odnosu na Mesec, uvek zarotiramo kartu i sad nam je 1.kuca ona u kojoj se nalazi Mesec, dalji princip koji primenjujemo je isti. Ako nam se i u ovoj karti potvrdi prisustvo Mangale Doshe, to vise dobija na znacaju.

U slucaju da posedujete Mangala Doshu, ne ocajavajte, jer ona moze biti oslabljena pa cak i ponistena. Jedan od nacina da se ponisti je da nadjete partnera koji takodje ima Mangala Doshu. U Indiji se ovo dosta praktikuje, mnogi roditelji dolaze na konsultacije pre nego sto dogovore brak za svoje dete. Takodje, treba imati jos jednu stvar u vidu pre nego sto se donese konacna odluka o postojanju Mangale Doshe. Kao sto rekoh, Mangala Dosha ce biti ponistena ili ublazena:
- ako se Mars nalazi u 2.kuci u znaku Merkura (blizanci ili device)
- ako se Mars nalazi u 4.kuci u sopstvenom znaku (ovan ili skorpija)
- ako se Mars nalazi u 7.kuci u znaku egzaltacije ili debilitacije (jarac ili rak)
- ako se Mars nalazi u 8.kuci u znaku Jupitera (strelac ili ribe)
- ako se Mars nalazi u 12.kuci u znaku Venere (bik ili vaga)
- ako se Mars nalazi u bilo kojoj kuci u znaku vodolije ili lava
- ako su Jupiter ili Venera na Ascendentu
- ako je Mars u konjukciji ili je aspektovan od Jupitera
- ako je Mars u konjukciji s Mesecom

Postoje i misljenja gde se predlaze da se osoba uda/ozeni tek posle 28.godine i da ce na taj nacin Mangala Dosha biti anulirana. Neki se ne slazu sa ovim i smatraju da ce biti aktivna i posle 28.god. a narocito u periodu vladavine Marsa.

Zelim samo jos da skrenem paznju da ako neko i ima bracnih problema ne mora da znaci da je Mars “dezurni krivac”, ovo je samo jedan mali segment karte na koji treba obratiti paznju. Uvek treba imati u vidu ostatak horoskopa.

Venus Razz
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Yahoo Messenger
Euro
MARKAB
MARKAB

PostPosted: Sat Aug 07, 2004 10:47 pm
PostPost subject: Re: Mangala (Kuja) Dosha
Reply with quote

Venus wrote:

Kao sto rekoh, Mangala Dosha ce biti ponistena ili ublazena:
- ako se Mars nalazi u 2.kuci u znaku Merkura (blizanci ili device)
- ako se Mars nalazi u 4.kuci u sopstvenom znaku (ovan ili skorpija)
- ako se Mars nalazi u 7.kuci u znaku egzaltacije ili debilitacije (jarac ili rak)
- ako se Mars nalazi u 8.kuci u znaku Jupitera (strelac ili ribe)
- ako se Mars nalazi u 12.kuci u znaku Venere (bik ili vaga)
- ako se Mars nalazi u bilo kojoj kuci u znaku vodolije ili lava
- ako su Jupiter ili Venera na Ascendentu
- ako je Mars u konjukciji ili je aspektovan od Jupitera
- ako je Mars u konjukciji s Mesecom

Ovo je tehnički u redu. Samo sam tek sada vidio da si napisala - Mangala Dosha ce biti ponistena ili ublazena ako se Mars nalazi u 7.kuci u znaku egzaltacije ili debilitacije (jarac ili rak).

Prije tri mjeseca sam na topiku Pancha Mahapurusha dao podatke za Josipa Broza Tita zajedno sa slikom natalnog horoskopa. Tito ima ascendent u Raku, a Marsa u Jarcu u sedmoj kući u EGZALTACIJI i tu dolazi do nesuglasja sa ovim opozivom Pancha Mahapurushe.

A svi znamo da je Tito promijenio dosta žena u životu, barem onih sa kojima se vjenčao i rastavljao, a za nevjenčane ne znam Laughing , tako da je on sam i njegov život jedna od potvrda da i opozivi imaju iznimke.

Cool Cool Cool

€uro
Back to top
View user's profile Send private message
Venus
ALGORAB
ALGORAB

PostPosted: Tue Aug 24, 2004 6:50 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Euro, i sam znas da je ovo cisto teorijski i da nikakav konacan zakljucak ne moze da se donese bez ostatka karte i navamse. Ja licno vise volim da se oslonim na vise indikatora pre konacnog zakljucka, jedan mi nije dovoljan. A prakticnog iskustva nemam dovoljno, tako da se nisam usudila da ga jednostavno ignorisem, citajuci po netu naisla sam na vise mesta na ovu konstataciju, priznajem, i meni je pomalo bilo cudno. A i ovde lepo pise "ponistena ili ublazena" sto znaci da nije tako, mozda bi imali smrt partnera, ovako samo neharmonican bracni zivot. Ipak, i to je manje strasno nego ono prvo, zar ne?
Ako imas neke primere bilo bi lepo da ih podelis sa nama (naravno, ako imas vremena).

Pozdrav,

Venus Razz
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Yahoo Messenger
Selgrue
SKAT
SKAT

PostPosted: Sat Feb 05, 2005 12:22 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Venus wrote:

Da bi potvrdili prisustvo Mangala Doshe u necijoj karti potrebno je da se Mars nalazi u 1. 2. (mada za ovu kucu su podeljena misljenja), 4. 7. 8. i 12. kuci posmatrano od Lagne (Asc) i Chandre (Meseca), a neki astrolozi smatraju da treba gledati i od Shukre (Venere).

Venus wrote:

Kad posmatramo u odnosu na Mesec, uvek zarotiramo kartu i sad nam je 1.kuca ona u kojoj se nalazi Mesec, dalji princip koji primenjujemo je isti. Ako nam se i u ovoj karti potvrdi prisustvo Mangale Doshe, to vise dobija na znacaju.

Ako npr. Kuđa (Mars) nije u tim kućama gledano od Lagne (Asc.) a jeste u tim (jednoj od tih) kućama gledano od Čandre (MO), da li je i onda prisutna Mangala Doša?

Ili kada je npr. Kuđa (Mars) u tim kućama gledano od Šukre (VE), a nije gledano od Lagne i Čandre (MO) da li je onda prisutna Mangala Doša?

Hvala
estrela27
ALGORAB
ALGORAB

PostPosted: Wed Nov 05, 2008 8:45 am
PostPost subject:
Reply with quote

Halo,

Posto si ti Venus a ja sam kao u Venus Dashi (nista dobro nije za vreme ove Dashe - od oktobra 2004) zanima me dvoje:

Ja imam Marsa u 11.kuci (sta to znaci?)
Od 2004 godine sam u Venus Dashi, koja traje 20 godina a osecam se, kao da sam u Saturn-Saturn Dashi. Venera mi je u 9.kuci.

Sta ovde ne stima? Dobila sam iz Indije mail jos 2004 da ce od tada sve biti bolje. Nista nije bolje zbog mojih dugogodisnjih sinusa i neuralgia.

Rodjena sam 27.4.1946 u 16:50 sati.
Rodjena sam kod kuce, gde sam podznak 13'51 Vaga (u Zapadnoj Astrologiji). To je jedno selo: 45n27, 15e47.
Do sada sam upotrebljavala Vrginmost, koji je 10 km istocno od mojeg sela. Tu sam podznak 13'55 Vaga. Ako upisem Zagreb, koji je 50 km daleko, podznak sam 13'54 Vaga.

Zasto ta tako tocna Vedska Astrologija daje netacne prognoze?

Hvala za odgovor,
Estrela
Back to top
@supernova
OCULUS
OCULUS

PostPosted: Sun Feb 15, 2009 10:54 am
PostPost subject:
Reply with quote

Ja sam sretni vlasnik mangala dose, mars u 4. kuci u vagi. Da, postojale su svadje u porodici sto se, vjerovatno, integrisano u podsvijest, kasnije prenijelo i na bracni zivot, koji takodje nije uspio.
Back to top
Astro-art.NET Forum Index -> Jyotish All times are GMT + 1 Hour
Post new topic   Reply to topic   
Page 1 of 1
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Astro-art.net | Izrada horoskopa | Kontakt