Hus och färg 

Det där med hus och färg är inte alltid så lätt. Det är mycket man ska komma överens om. Ska man måla utomhus kanske man måste involvera grannar eller kommun. Dessutom ska det vara rätt säsong för att måla. Här tar vi upp en del vanliga frågor kring hus och färg. 

Vilken färg ska huset ha? 

Exakt vilken färg huset ska ha kan behöva diskuteras. Ibland gillar man den gamla färgen och då kan man ta fram samma kulör igen. Ibland kan det också vara roligt att hitta på något nytt. I dag kan man enkelt lägga in en bild på huset i ett bildredigeringsprogram och där använda olika filter för att se hur huset skulle se ut i en helt annan färg. 

Kan man måla med vilken färg som helst? 

Man kan inte måla huset med vilken färg som helst. Att måla över en oljebaserad färg med en plastfärg eller tvärtom är sällan speciellt bra. Det är klokt att ta reda på vilken färgtyp som använts på huset. En målare eller färgbutik kan hjälpa till. Vill man både ha en ny kulör och färgtyp kan det rent av vara klokt att skrapa rent huset innan man påbörjar den nya målningen. Då får man det bästa resultatet. 

Krävs bygglov för att byta fasadfärg? 

Ibland kan det krävas bygglov för att byta färg på fasaden. Det beror på var huset ligger, samt på vilken färg man vill byta till. Ligger huset ensligt är det inte lika vanligt att bygglov behövs eftersom kulören då inte skiljer sig nämnvärt från andra hus som i till exempel ett villaområde. Är huset kulturmärkt eller något mer unikt kan det dock vara helt otillåtet att byta färg på fasaden. 

Kan utomhusfärg användas inne? 

Att använda utomhusfärg inomhus är inte helt optimalt. Utomhusfärgen kan dofta mer och den är avsedd att använda i en mer välventilerad omgivning. Att måla med den inomhus kan leda till att doft sitter kvar länge i väggarna, det kan ta längre tid innan den torkar och dessutom kan det vara farligt för hälsan.

Går det att ha fasadfärg till fönstren? 

När man målar fönster är det viktigt att ha rätt färg. Det finns särskild fönsterfärg, ofta oljebaserad sådan. Det kan vara klokt att använda den färg som är tänkt att ha till fönster. Den flagnar inte lika lätt, den tål väder och vind och den löser inte upp fönsterkitt. 

 Hur lång tid tar det att måla huset? 

Hur lång tid det tar att måla huset varierar. Är det ett mindre hus och flera målare som hjälps åt samtidigt som vädret är fint tar det kortare tid än om en målare ensam ska måla en hel villa i ösregn. Man bör vara beredd på ett det i alla fall tar ett par veckor innan fasaden är klar. Ska fönster och dörrar målas får man lägga på en del tid.