Renovera badrum utan att störa miljön

Att renovera badrummet är alltid kul och det finns ju inget skönare än att göra sig fräsch i ett riktigt fräscht och modernt badrum. Vad som är negativt med vår renoverings-hysteri är dock att miljön blir lidande av att vi vant oss vid att våra hem skall kännas ”som nya” och så fort vi får en liten unken känsla så vill vi slänga ut hela badrummet och skaffa ett nytt. Det är ett ganska egoistiskt sätt att arbeta på och mycket pengar och naturresurser går åt för att tillgodose vår ytliga fåfänga. Mitt förslag är dock inte att vi skall sluta renovera badrum, utan snarare att vi skall renovera badrum på ett smartare sätt som inte förstör miljön, fortsätt läsa så berättar jag mer.

Det finns redan massor av material

Många av oss har en lite konstig syn på nytt och gammalt, det är som att man nästan är lite äcklad över att köpa en begagnad pryl, eller toalettstol. Frågan är varför, om man ser till att göra rent föremålet så kommer det inte finnas något spår av baciller att oroa sig över. Många begagnade saker ser dessutom helt nya ut, så vad är vi rädda för? Jag tror att det handlar om en rädsla för att verka snål eller att man identifierar sig med sina saker och vill höja sitt självvärde genom att ha nya och skinande föremål runt sig.

Köp begagnat så gör du ingen skada

Att ha ett behov av att renovera badrum är det inget fel på, men om man skall renovera badrum vart tionde år tycker jag att man skall satsa på att göra så liten miljöpåverkan som möjligt eftersom det blir alldeles för mycket porslin och kakel som skall produceras om varje svensk familj skall ha ett nytt badrum vart tionde år. Det blir många onödiga transporter och väldigt mycket av dem här gamla badrummen som egentligen är fullgoda som bara slängs – och det är precis där jag tycker att man kan hjälpa till istället, och ta hand om dessa material, fräscha till dem och bygga nya badrum med dem.

Både miljövänligt och mycket billigare

Det är inte bara skogen som blir glad, din plånbok kommer inte heller klaga om du väljer att införskaffa begagnat material till att renovera ditt badrum. Sedan kommer du knappt märka någon skillnad på det ”återanvända” badrummet och ett helt nytt. När allt är på plats och upp-putsat så kommer det se precis lika nytt och fräscht ut.