Renovering av köket – Så går det till

När en köksrenovering ska ske är det flera olika hantverkare involverade och flera arbetsmoment som måste utföras. Generellt kan man säga att arbetet är uppbyggt på följande punkter förutsatt att du redan planerat arbetet och köpt in material.

Bort med det gamla

En köksrenovering börjar alltid med att gammal inredning tas bort. Detta är ett jobb som många klarar av på egen hand. Slå av strömmen och ta fram kofot, hammare och slägga. Det behöver inte göras snyggt. Men se över om något av den gamla inredningen kan säljas – i så fall bör du självklart vara extra försiktig. Kom ihåg att även väggar behöver rivas ner om dessa skyddar rör eller elledningar som ska bytas ut.

El och VVS

Även om du tänkt genomföra din köksrenovering själv så finns en stor fördel att ta in hjälp för arbetsmoment inom VVS och el. Detta för att allt ska ske helt perfekt och enligt gällande normer inom området. Så länge som arbetet sker fackmannamässigt kan du få försäkringspengar om en skada sedan skulle uppstå. I annat fall kan försäkringsbolaget minska ersättningsnivån.

Då det inte är något större arbete med badrumsrenovering & köksrenovering bör inte kostnaden för dessa hantverkare bli speciellt stor.

Grundarbetet

För att kunna montera kommande kök behöver nu väggar och golv återställas. Det kan innebära att man behöver slipa, spackla eller sätta skivor. Det får helt enkelt inte finnas något i vägen för den nya inredningen. Ska ändå en hel köksrenovering ske kan man även passa på att byta golv.

Stommar

Nästa steg är att montera in stommar samt diskho. Nu är det inte lika enkelt längre vilket gör att de flesta anlitar hantverkare när man kommer till detta steg. Man låter helt enkelt dessa ta hand om all montering. Däremot kan man få ner totalpriset lite på sin köksrenovering genom att hjälpa till med att montera lådor och enklare detaljer.

Skivan och kakel

Nu placeras bänkskivan på plats. Det enklaste är att ha en måttbeställd skiva alternativt en skiva som följer med om man köper ett komplett kök. I annat fall kan det behöva mätas, måttas och sågas en hel del innan skivan passar perfekt. Väljer man stenskiva är det vanligt att återförsäljarna kommer ut och mäter varpå skivan sedan beställs. Det kan därmed ta ett tag och man får därmed räkna med en liten paus i renoveringen. Sedan sätts kakel eller andra plattor upp om detta önskas. Detsamma gäller stänkskydd.

El och belysning

Nu är det dags att välkomna en elektriker till projektet. Inom en köksrenovering är det få detaljer som sker av elektriker. Men man bör vara nog att välja en certifierad elektriker och inte välja att göra arbetet själv. Rörmokaren kommer nu även tillbaka för att montera tillbaka rören.

Inredning i skåp och lådor

Sista steget är att inreda skåp och lådor samt fixa smådetaljer. Gå igenom hela köket grundligt och kontrollera att allt är som du förväntar dig. Din köksrenovering är nu klar och du kan njuta av ditt nya kök. Vad det kostat? Det beror på hur mycket du gjort själv och vilken standard du valt. Allt från några tusen – till några hundratusen.