Anlita snickare som hyresgäst – detta gäller

Bor du i bostadsrätt eller äger ett eget hus kanske du redan har koll på vad du får göra i samband med nybyggnation och renovering. Bor du däremot i en hyresrätt ser reglerna mycket annorlunda ut. Det finns nämligen väldigt många fällor som du kan råka trampa i om du inte tar hjälp och renovera med snickare. Vill det sig illa kan du ha gjort en förändring i din bostad som du sedan blir återbetalningsskyldig för.

Många ingrepp och arbetsmoment som är helt normala för hus/lägenhetsägaren är inte fullt lika vanliga om du har ett hyreskontrakt. Därför är det viktigt att du vet vad som gäller och att du inte utför arbeten som du sedan måste återställa. Här nedan listar vi de saker som du får göra i din hyresrätt och som du kan anlita en snickare eller annan hantverkare för.

Så kan en snickare hjälpa dig
• Bor du i hyresrätt har du möjlighet att både tapetsera och måla om i bostaden. Detta kan du göra oavsett vilket rum det handlar om, t.ex. hall, förråd eller i köket.
• Så länge du sparar originalluckor och dörrar har du rätt att byta ut både köksluckor och innerdörrar i bostaden. Det är dock viktigt att du alltid sparar de andra luckorna, eftersom hyresvärden kan be dig återställa vid en eventuell flytt.
• Tyvärr kan du inte anlita en snickare för att byta ut golvet helt och hållet, förutsatt att hyresvärden inte erbjuder detta som tillval. Det du däremot kan göra är att du kan lägga heltäckningsmatta om du önskar.
• När du bor i hyresrätt har du rätt att byta ut eller installera vitvaror. Det kan t.ex. handla om att installera en diskmaskin i köket eller tvättmaskin och torktumlare i badrummet. Kom ihåg att dessa arbeten alltid bör utföras av en fackman.
• Vill du sätta upp hyllor i bostaden kan du kontakta en snickare som kan hjälpa dig med arbetet. Detta är något som snickare är extra duktiga på och där du kan känna dig trygg med att hyllan sitter där den ska.
Kan man använda ROT-avdrag i hyreslägenhet?
När du bor i en hyresrätt kommer du inte kunna använda dig av ROT-avdraget. Det beror helt enkelt på att avdraget endast kan användas av den som står som ägare på bostaden, t.ex. om du äger en bostadsrätt eller ett hus eller radhus. Är det däremot så att du har ett fritidshus eller en sommarstuga som du vill renovera är det helt okej att dra nytta av avdraget. Eftersom ROT-avdrag inte kan användas i en hyreslägenhet gör du rätt i att jämföra snickare för att få så bra kostnader på ditt arbete som det bara går.