Så finansierar, genom fakturor, ditt nya företag

Många utgifter och få inkomster är inget ovanligt tillstånd för den som nyligen startat ett företag. Den första tiden kan vara tuff oavsett viken bransch man är verksam i och ofta handlar det om att man behöver göra stora och dyra inköp för att komma igång ordentligt. Det kan därför ta ett tag innan man lyckas leva på sin verksamhet men det finns flera saker man kan göra för att lyckas med finansieringen. Att sälja fakturor är ett exempel på en bra tjänst för både nystartade och etablerade företag, som gör att man snabbt frigör kapital. Om summorna är för små kan man däremot behöva ta ett banklån.

Sälja fakturor

Att sälja fakturor kan vara en bra väg för den som vill göra investeringar innan man fått in sina kundbetalningar, som ofta har en ganska generös betalningstid. Genom att sälja fakturor till ett bolag som erbjuder tjänster som dessa får man pengarna som motsvarar nästan hela fakturans belopp utbetalt tillföretagskontot inom bara någon dag när man ska sälja fakturor. Man kan tack vare det göra nödvändiga inköp direkt, istället för att behöva vänta flera veckor. Pengarna som försvinner från totalbeloppet är den summa som bolaget tar ut i avgift för att man använder tjänsten och den brukar ligga kring ca 3–5%.

Banklån

Banklån är en vanlig finansieringsform bland företagare och kan i vissa fall vara nödvändigt. Räcker det inte med att sälja fakturor för att få in kapital behöver man vända sig till banken för att visa upp sin affärsidé och en realistisk budget. I dom flesta fall är det inga problem att få ett banklån men man kan såklart behöva lägga in något som säkerhet. Om banken anser att man har en god förmåga att driva företaget, en bra affärsplan och en noggrann budget brukar dock dom allra flesta bli beviljade ett lån för att lyckas med sitt företagande.

Crowdfunding och bidrag

Att använda sig av crowdfunding, vilket innebär att man samlar in pengar från privatpersoner, har blivit en allt mer vanlig metod för att finansiera delar av sitt företag. Har man en bra affärsidé kan man absolut lyckas men det gäller också att dom som väljer att investera har något att vinna av din verksamhet, annars finns ingen direkt anledning att bidra.

Har man en bra affärsidé har man annars chans att få bidrag från olika håll – även om det är ganska svårt. Det skadar dock inte att försöka och det kostar heller ingenting, så undersök om det kan tänkas finnas något bidrag där du har chans att bli berättigad och sicka in en ansökan.