När du ska gå på begravning

Man kommer att gå på en hel del begravningar genom livet, ibland är det en nära anhörig som gått bort och ibland är man bjuden fast man knappt kände personen. Det kan vara svårt att veta hur man ska föra sig och vad man ska göra på en begravning men här försöker vi dela med oss av några stalltips.

  • Klä dig vårdat
  • Prata om rätt saker
  • Beröm arrangemanget
  • Ta inte med en gäst
  • Var sparsam med blommorna
  • Drick sparsamt

Vårdad klädsel

Många väljer att skriva något om dresscode eller klädsel på inbjudan till begravningen. Det är en av de praktiska sakerna man ofta får diskutera med sin begravningsbyrå innan. Står det inget på inbjudan är en vårdar klädsel med kavaj, slips och skjorta ett säkert kort för mannen. En längre kjol med kavaj och blus samt en sjal kan vara att föredra för kvinnan.

Fråga nån nära anhörig

Om du inte kände den avlidne särskilt väl kan det vara svårt att gissa sig till hur den släkten brukar klä sig. Att leta upp och kontakta familjens begravningsbyrå känns lite långsökt i det här fallet men en bra lösning är att ringa någon som är nära anhörig. Fråga lite försiktigt om hur de tänker kring klädsel och var beredd att ändra dina planer och följa deras rekommendationer.

Prata om rätt saker

En begravning är ingen glädjefest men för den sakens skull behöver man inte vara tyst hela dagen. Framför allt barn kan känna sig obekväma om inga vuxna pratar och det kommer inte göra att någons sorgearbete underlättas. Bra saker att prata om på en begravning kan vara fina minnen från tillfällen du träffat den som gått bort eller när ni umgåtts med de närmast sörjande.

Beröm arrangemanget

En begravning är inte bara tidskrävande utan ett stressigt arrangemang att ordna för många och dessutom en kostsam historia. Ett bra sätt att tjäna pluspoäng är att berömma planeringen, genomförandet och arrangemanget som helhet. Du kan fråga vilken begravningsbyrå man använder och visa din uppskattning till att det blev en fin minnesstund.

Ta inte med en gäst

Är du en nära anhörig kan du ta med en gäst om det är en person som ni skulle eller borde ha bjudit i vilket fall. Exempelvis en nybliven respektive som bör få vara med på begravningen. Är du avlägsen bekant bör du inte ta med någon på begravningen, reglerna för stora bröllop gäller inte här.

Var sparsam med blommorna

De närmast anhöriga, deras florist och deras begravningsbyrå har kommit överens om ett arrangemang med dekorationer, kransar och blommor. Det kan kännas bra att hålla något i handen när man kommer dit och blommor brukar vara ett säkert kort. I det här fallet bör du undvika både blommorna och gå bort presenten. Din närvaro och ditt engagemang är det viktigaste.

Drick sparsamt

Det sista du vill är att en avlägsen släkting eller någon från familjens begravningsbyrå måste släpa ut dig från begravningen. Bjuds det på alkohol bör du vara försiktig med drickandet och hålla dig i gott skick. Att man kör bil är ett säkert kort för att kunna hålla sig till alkoholfritt.